KALBİNİZİN DEĞERİNİ BİLİN

KALBİNİZİN DEĞERİNİ BİLİN

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Aktüre, kalp sağlığı konusunda toplumu bilinçlendirecek ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandıracak önemli bilgiler paylaştı.

20 Nisan 2023 - 14:19 - Güncelleme: 20 Nisan 2023 - 14:21

Kalp hastalıklarının hem ülkemizde hem de dünyada halen en sık ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Aktüre; “Son verilere göre 2030 yılında dünya genelinde 23 milyon kişinin kalp kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir.  Ölüm oranı bu denli yüksek olmakla birlikte kalp hastalıklarının önemli bir bölümü risk faktörlerinin kontrol altına alınabilmesi sayesinde önlenebilmektedir.” diye konuştu.  

Stres, sağlıksız beslenme, obezite, sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği ve hareketsiz yaşamın kalbin en büyük düşmanı olduğunu ifade eden öğretim üyesi, bu unsurlara dikkat edilmediği takdirde kalp kaslarını besleyen damarların tıkanmasıyla kalp krizinin meydana gelebildiğini dile getirdi.

Hemen hemen herkesin kalp hastalıklarına yakalanma riski olduğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Aktüre, bazı kişilerin bu konuda daha büyük tehdit altında olduğunu vurguladı. Kalp damar hastalıklarının risk faktörleri nedeniyle daha erken yaşta ortaya çıkarak daha hızlı ilerleyebildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Aktüre; kalp hastalıkları için risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:

“Erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşın üzerine olmak, ailede erken yaşta kalp hastalığı görülmesi, sigara kullanılması, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, fiziksel hareketsizlik, diyabet, obezite, stres, depresyon, uyku sorunları, erken menopoz.”

Bu şikayetler varsa mutlaka bir kardiyoloğa başvurun!

Kalp hastalıklarının en önemli belirtilerinden birinin göğüs ağrısı olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Aktüre,  “Sıklıkla egzersiz, stres, ağır yemek ve soğuk hava gibi faktörlerin ardından göğüs kafesinin ortasında hissedilen baskı, ağırlık, sıkıştırma, yanma hissi olarak kendini gösterir. Nefes darlığı da kalp hastalıklarında sıklıkla görülebilmektedir. Genellikle egzersiz ile ortaya çıkan hızlı soluma ve buna rağmen rahat nefes alamama duygusu yani hava açlığı ile kendini gösterir. Dinlenme halinde olan nefes darlığı, daha ciddi bir kalp hastalığının habercisi olabilir. Bunlar dışında, kalp çarpıntısı, bayılma, baş dönmesi ve baygınlık hissi, bacaklarda, karında veya vücutta şişlik (ödem), öksürük gibi şikayetler de kalp hastalıklarında görülebilir. Bu şikayetlerden herhangi birinin olması durumunda, özellikle de kalp hastalıkları için risk faktörünüz veya ailede kalp hastalığı hikayesi varsa mutlaka muayene için bir kardiyoloğa başvurulmalıdır. Bu şikayetler ani ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkmış ise de acil servise başvurulması gerektiği unutulmalıdır.” şeklinde konuştu.

 “Kalbimizin değerini bilelim”

12-18 Nisan Kalp Sağlığı haftası dolayısıyla mesaj veren Dr. Öğr. Üyesi Aktüre, açıklamasını “Hayatımız boyunca aralıksız olarak çalışması ve diğer tüm organ ve dokularımızı beslemesi gereken kalbimizin değerini bilelim. Az yiyelim, çok hareket edelim, sigaradan uzak duralım. Çok sevelim, çok sevilelim.” şeklinde tamamladı.  

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ÖZKAN ÇAKIR'DAN KANDİL KUTLAMASI
ÖZKAN ÇAKIR'DAN KANDİL KUTLAMASI
CANPOLAT TİCARET'TEN KANDİL KUTLAMASI
CANPOLAT TİCARET'TEN KANDİL KUTLAMASI