Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları bölümü öğretim üyeleri, Düzce’deki hava kirliliğine dikkat çekerek, kirli havanın kanser gibi ölümcül hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundular.Düzce’deki hava kirliliğinin insan ve toplum sağlığını olumsuz etkilediği, kanser gibi ölümcül hastalıklara yol açtığı bildirildi.Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nde düzenlenen “Düzce’de Dünden Bugüne Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı” konulu konferansta ürkütücü bilgiler gündeme getirildi.
DÜ Göğüs Hastalıkları ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak, Düzce’deki hava kirliliğini ve önlenmesi için yapılması gerekenleri katılımcılarla paylaştı. Yapılan incelemelerde Düzce’nin etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı hava akımının düşük düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Arbak, Düzce’de hava kirliliğini önlemenin yolunun öncelikle havayı kirletmemekten geçtiğini vurguladı. Şehir yapılaşmasında bilinçli hareket edilmesi gerektiğini de belirten Prof. Dr. Peri Meram Arbak, yerleşim yerlerinde inşaatların rüzgar koridorları oluşturacak şekilde projelendirilmesinin yapılmasını söyleyerek, egzoz gazları ile ısıda kullanılan kömür atıklarının da havayı aşırı derecede kirlettiğini ifade etti.“Düzce İlinde Hava Kirliliği ve Solunum Hastalıkları” başlıklı sunumunu yapan Doç. Dr. Ege Güleç Balbay, hava kirliliğinin, solunum fonksiyonlarını kötüleştirerek şikayetleri, acil başvurularını artırdığı gibi ölüm risklerini de artırdığını belirtti. Akciğer kanserinin nedenleri arasında hava kirliliğinin de olduğunu belirten Doç. Dr. Balbay; astım, akut bronşit, pnömoni, akut farenjit, akut nazofarenjit ve alerjik rinit ile poliklinik başvurularının hava kirliliğiyle ilişkili olduğunu vurguladı.Yrd. Doç. Dr. pınar yıldız gülhan ise hava kirliliğinin çocuklar üzerindeki etkilerine değindi. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişim içerisinde olduğundan çevresel etmenlerin kalıcı etki yapma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gülhan, hava kirliliğinden en fazla çocukların etkilendiğinin altını çizdi. Isınma amaçlı olarak daha temiz yakıt kullanımının çocuklarda akut alt ve üst solunum yolları enfeksiyonlarını önemli oranda azalttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Pınar Yıldız Gülhan, çocukluk çağı enfeksiyonlarını engellemenin, erişkin yaşta gelişebilecek kronik akciğer hastalıklarından koruyacağını ifade etti.

Biz memurlar olarak ...memleketimize gideceğiz .....Sayın Armutçu böyle haberler yapma kardeşim ....sürgün edileceğiz haberin olsun ....hesabını sonra sana sorarım haaaa....