• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • PUSULA WEBTV
  • TOPLUM
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK SİYASET
  • Ara
SON DAKİKA:
14:17
ÖZGÜR ÖZEL'DEN CHP'YE VEDA
09:40
YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. CEP TELEFONU KISIRLAŞTIRIYOR
GÜNDEM
Yayınlanma: 06 Nisan 2022 - 19:10

CEP TELEFONU KISIRLAŞTIRIYOR

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nisan Ayı Konferans Serisi “Biz Çocuk Sahibi Olmak İstiyoruz, Nelere Dikkat Etmeliyiz?” konulu konferans ile başladı.

GÜNDEM
06 Nisan 2022 - 19:10
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
CEP TELEFONU KISIRLAŞTIRIYOR
Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, açılış konuşmasında çocuk sahibi olmayı engelleyen kısırlığın (infertilite) günümüzde çok yaygın bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti. İnfertilite tedavisinde tıp alanında çok önemli ilerlemeler kat edildiğine işaret eden Prof. Dr. Kayıkçı, konferansta çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftler için önemli bilgiler paylaşılacağını bildirdi.

Düzce Üniversitesi tıp fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yavuzcan, infertilite kavramını tanımlayarak sunumuna başladı.

İnfertiliteyi (kısırlık), bir çiftin 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdiği ve korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamama durumu olarak açıklayan Doç. Dr. Yavuzcan, dünyada ortalama her 10 kadından biri, Türkiye’de ise evli her 6 kadından birinin gebe kalamama sorunu yaşadığına dikkat çekti.

Kadın ve erkeğe ait nedenler hakkında katılımcılara bilgiler veren Yavuzcan; sigara, alkol, obezite, çevresel toksinlerin gebe kalmayı olumsuz etkileyen başlıca nedenler olduğunu belirtti.

İnfertilitenin önemli bir nüfus problemi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yavuzcan; sadece kadınları değil, onların aileleri, eşleri, eşlerinin ailesi ve yakın çevrelerindeki birçok kişinin de aynı sorundan etkilediğini vurguladı.

OBEZ KADINLARIN DURUMU

Kadınlarda 35 yaşından sonra infertilite riskinin arttığına işaret eden düzce Üniversitesi öğretim üyesi, kadın ve erkeğin ideal kiloda olmasının önemine değinerek “Obez kadınlarda doğurganlık normal kilodaki kadınlara oranla daha azdır. Ama Beden Kitle Endeksi 19 kg/m2 olan yani egzersiz nedeniyle vücudunda yağ oranı azalmış olan kadınların da gebe kalmaları 4 kat daha zordur. Yapılan araştırmalar kilo veren obez erkeklerin de sperm kalitesinin arttığı görülmüştür.” dedi.

HORMONLU GIDA  YEMEYİN

Sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Ali Yavuzcan, “Hormonlu gıda tüketimi kadınlarda yumurtlamayı bozarak gebe kalmayı zorlaştırıyor. Erkekler için sebze ve meyveler, balık, doğal kümes hayvanları, tahıllar ve az yağlı süt ürünleri sperm kalitesini olumlu etkiler. İşlenmiş et, tam yağlı süt ürünleri, alkol, kahve ve şekerli içecekler düşük sperm kalitesi ve düşük doğurganlık ile ilişkilidir.” diye konuştu.

Ailece bilinçli egzersiz yapmanın önemli olduğunu söyleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, kadınlarda düzenli egzersiz yapmanın yumurtlama bozukluğuna bağlı gebe kalamama oranını yüzde beş düşürdüğünü ifade etti. Ancak aşırı egzersizden de kaçınılması gerektiğinin üzerinde duran Doç. Dr. Yavuzcan, 48 kilonun altında olan ve vücut yağ oranı çok düşük kadınların yumurtlama fonksiyonunun azaldığını belirtti. Ayrıca erkeklerin de skrotum ve testis ısısını arttıran egzersizlerden kaçınması, dar ve sıkı kıyafetler tercih etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

SİGARA VE ALKOL

Sigara tüketen kadınlarda tüketmeyenlere oranla 10 kat daha fazla infertilite olduğunu belirten Doç. Dr. Yavuzcan, sigara içen erkeklerin de sperm fonksiyonlarının daha düşük olduğunu kaydetti. Kadınlarda alkol tüketiminin kadınlık hormonlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Yavuzcan, alkolün yumurtlayamama, adet düzensizliğine ve buna bağlı olarak infertiliteye neden olduğunu söyledi. Kadınlarda günde 5 bardaktan fazla kafein alımının yumurtanın döllenmesini ve hamileliği geciktirdiğini dile getiren Doç. Dr. Yavuzcan, gebelik planlayan çiftlerin kafein tüketimini günde iki fincanla sınırlamaları tavsiyesinde bulundu.

Stres, gerginlik ve depresyonun erkeğin sperm üretiminde ve kadınların adet görememesinde etkili olduğunu dillendiren Doç. Dr. Ali Yavuzcan, çocuk sahibi olmak isteyenlerin anksiyete ve depresyondan kaçınmaları gerektiği üzerinde durdu.

CEP TELEFONU

Cep telefonu dalgalarının sperme zararlı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yavuzcan, erkeklerin cep telefonunu pelvisten (kasık bölgesi ve leğen kemiği bölgesi) uzak tutmasının önemli olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ali Yavuzcan, bebek sahibi olmak isteyen kadınların gebe kalmadan 3 ay önce folik asit takviyesine başlayabileceğini belirterek sunumunu tamamladı.

 

# düzce# üniversite# tıp fakültesi# erkek# kadın# gebelik# kısırlık
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ÖZGÜR ÖZEL'DEN CHP'YE VEDA
ÖZGÜR ÖZEL'DEN CHP'YE VEDA
HAC KURALARI YARIN ÇEKİLECEK
HAC KURALARI YARIN ÇEKİLECEK
YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI
YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI
KAZAYLA ARKADAŞINI ÖLDÜRDÜ
KAZAYLA ARKADAŞINI ÖLDÜRDÜ
Son Haberler
ÖZGÜR ÖZEL'DEN CHP'YE VEDA
ÖZGÜR ÖZEL'DEN CHP'YE VEDA
HAC KURALARI YARIN ÇEKİLECEK
HAC KURALARI YARIN ÇEKİLECEK
DÜZCE'DEN 5 SANAYİ FİRMASI İKİNCİ 500'DE
DÜZCE'DEN 5 SANAYİ FİRMASI İKİNCİ 500'DE
YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI
YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI
KAZAYLA ARKADAŞINI ÖLDÜRDÜ
KAZAYLA ARKADAŞINI ÖLDÜRDÜ
BAŞKAN ÖZLÜ'DEN İFTAR ZİYARETLERİ
BAŞKAN ÖZLÜ'DEN İFTAR ZİYARETLERİ

Ana Sayfa
PUSULA WEBTV
TOPLUM
MAGAZİN
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SPOR
EKONOMİ
GÜNDEM
SAĞLIK
SİYASET
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • MAGAZİN
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TOPLUM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.