Yunus Er, Düzce Belediyesi tarafından yaklaşık 300 personelden yazılı savunma istenmesine tepki gösterdi.
Er, çalışanlardan savunma istenmesinin mobbing yapıldığının göstergesi olduğunu belirterek, Düzce Belediyesi’nin işçiyi neyle suçluyorsa ispatlamasının gerektiğine de vurgu yaptı.
Yunus Özay Er, şunları söyledi:
"Düzce Belediyesinin şirket işçilerinin büyük bir çoğunluğundan 4857 sayılı iş kanununun 25/II maddesi gereği savunma istenmiştir, fakat oldukça geniş ve içerisinde insan onurunu zedeleyen hususlar içeren bu maddenin bütünü üzerinden işçilerden savunma istemek devlet vakarı ve bürokratik ciddiyet ile bağdaşmamaktadır.
Düzce Belediyesi, 30 üzerinden ve hangi kriterlere göre yaptığı belli olmayan performans değerlendirmesinde tam puan almayan 29 ve altında alan herkesten savunma isteyerek enteresan bir uygulamaya imza atmıştır. Aslında, bu yapılan uygulamanın işçiler tarafından işçileri baskı altına almaya dönük bir hareket olarak algılanması yüksek bir ihtimaldir. Mesai ve ikramiye ödemeleri hala belirsiz olan, paralarını alamayan işçilerden performans üzerinden başarı kriteri belirsiz bir savunma istemek ne kadar adildir?
Acaba benzeri bir performans testi işveren ve yöneticilere uygulanmış mıdır? Uygulanırsa sonuçlar 30 üzerinden acaba nasıl çıkar demekten kendimizi alamamaktayız
Tavsiyemiz ise şudur; işçiye hakkını verin, huzurlu ve adil bir çalışma ortamı hazırlayın. Çalışan mutlu olsun ki performansı artsın. Şu günkü durumda yapılan ise mobbing olup, iş hukukuna aykırıdır. Çalışanlarımızın mağduriyet yaşamaları durumunda yanlarında olduğumuzu belirtmek isteriz"
YORUMLAR